3D Secure sikkerhedsløsninger for kortbetalinger

En ekstra sikkerhedsforanstaltning i forbindelse med betaling over internettet

Både Dankort, VISA og Mastercard har i dag en online sikkerhedsløsning, som gør nethandel mere sikker både for forretninger og kortholdere. Den fælles betegnelse for disse sikkerhedsløsninger er 3D-Secure. For Visa hedder løsningen ”Verified by Visa”, for MasterCard hedder løsning ”Mastercard Identity Check” og for Dankort hedder løsningen ”Dankort Secured by Nets”.

Løsningen består i sin enkelhed af en engangskode, som kortholder får tilsendt via SMS, hvis du handler for over 450 kr. Den eneste oplevede forskel være de forskellige logoer, man ser, afhængig af hvilket kort, man har valgt at betale med.

Alle danskudstedte betalingskort kan anvendes i sikkerhedsløsningen. Dit pengeinstitut tilknytter et mobilnummer til kortet ved oprettelse. Du kan ændre eller slette det tilknyttede mobilnummer til et kort via din netbank eller via linket på denne side. For at ændre eller slette dit mobilnummer til dit/dine kort skal du anvende NemID. Færøske NemID’er virker ikke i løsningen og mobilnummer skal derfor tilmeldes eller ændres via dit pengeinstitut.

Hvis der ikke er tilknyttet mobilnummer til dit kort, vil du første gang du handler i en netbutik, blive bedt om at tilknytte et mobilnummer. Du kan enten afslutte den aktuelle handel med NemID eller følge linket til tilmeldingssiden og efterfølgende gennemføre købet. Du skal anvende NemID til dette.

Hvis der er tilknyttet et telefonnummer til dit kort, vil du modtage en engangskode via SMS, når du handler. I SMS´en står der, udover engangskoden, hvilken forretning du er ved at handle hos og hvilket beløb du skal godkende. Du indtaster engangskoden på websitet for at afslutte dit køb.

Vær opmærksom på, at du kun modtager en engangskode når det er dig, der starter en handel. Du skal ikke bruge engangskode for at annullere en handel.

Hvis du ikke har et dansk NemID kan du bede dit pengeinstitut om at tilmelde dig løsningen. I dette tilfælde skal du også bede dit pengeinstitut om at hjælpe dig med at få ændret eller slettet dit mobilnummer.


Pas på din SMS-engangskode og din NemID

Den engangskode, du modtager på SMS i forbindelse med handel på nettet, må du ikke udlevere til andre. Du skal opfatte SMS-engangskoden som din personlige PIN-kode til den handel på nettet, du er i gang med at gennemføre. Du skal ligeledes passe på dit NemID, så ingen kan få adgang til dit NemID nøglekort eller din digitale NemID nøgleviser.


Klar til at handle?

Når du aktiverer dit nye betalingskort, er du klar til at handle med 3D-secure. Hvis din bank ikke har tilmeldt et mobilnummer til dit kort eller nummeret er forkert, kan du tilmelde eller ændre mobilnummer her på siden: https://enroll.3dsecure.no/nets-nemidenroller/EnrollSite

Når du er tilmeldt, vil du modtage en SMS med en engangskode, næste gang du er ved at betale for en vare i netbutikker der anvender løsningen.

I udgangspunktet er alle danskudstedte betalingskort tilmeldt ordningen. Det eneste, du derfor skal foretage dig, er at tilknytte dit mobilnummer til det eller de kort, du anvender til betaling på nettet, med mindre din bank allerede har sørget for dette. Du kan anvende det samme mobilnummer til flere af dine kort.


Købets forløb

Når du aktiverer dit kort er det klar til brug i løsningen. Hvis din bank ikke har tilknyttet et mobilnummer, skal du selv registrere et her på siden.

Du kan anvende en PC, tablet eller en smartphone til at tilmelde et mobilnummer. Tilmelding kræver, at du har en mobiltelefon, NemID og et betalingskort udstedt af et dansk pengeinstitut.

Bemærk, at dit pengeinstitut kan have tilmeldt dig allerede.

Når du har tilmeldt et mobilnummer, vil du modtager en engangskode via SMS på din mobiltelefon, du skal taste engangskoden på det skærmbillede, som kommer frem i forbindelse med dit køb på nettet. Når koden er godkendt, er handlen afsluttet.

Der er tre måder at tilknytte dit mobilnummer til dit kort:

Når du er tilmeldt, kan du handle på nettet, som du plejer.

Kilde: NETS - https://www.nets.eu/